Selasa, 29 November 2011

Dakwah : Antara Sunnah dan Peredaran Zaman

Assalamualaikum, rasanya dah 3 hari saya tidak menulis apa-apa entri untuk blog ini. Saya meninggalkan dunia blogging buat sementara kerana ada urusan yang lebih penting yang sepatutnya saya uruskan. Blogging cuma sekadar hobi dan tujuan menyampaikan maklumat kepada semua muslim. Kali ini saya akan bercerita lebih pada salah satu rukun agama yang sering dilupakan iaitu "Dakwah".

Jumaat, 25 November 2011

Himpunan 19 Kata-kata Motivasi

Kekadang kita terasa amat longlai sekali. Dalam pada meneruskan kehidupan ini, terasa amat payah benar. Seolah hendak melangkah pun tidak bermaya. Apa lagi untuk mencapai kejayaan yang besar, memang jauh sekali. Kita ni kalau tidak disuntik dengan kata-kata perangsang sesekali, memang bertambah-tambah la malasnya.

Khamis, 24 November 2011

Ayat Allah dan Hadis Nabi Tentang Menepati Janji

Allah SWT telah berfirman dalam sebuah ayat yang ertinya, "Dan penuhilah janjimu kepada-Ku, nescaya Aku penuhi janji-Ku kepadamu, dan hanya kepada-Ku lah kamu harus takut (tunduk)."



Dinul Islam sejak kedatangannya mempunyai tujuan yang indah, iaitu membangun masyarakat yang ideal penuh dengan keutamaan, jauh dari kehinaan, saling tolong menolong atas dasar taqwa dan kebaikan, serta saling berwasiat dengan kesabaran dan kebenaran. Dinul Islam juga mengajarkan agar setiap muslim menghiasi dirinya dengan akhlak yang mulia. Dan di antara akhlak yang mulia itu adalah menepati janji. Allah SWT berfirman yang ertinya, "Dan (ingatlah), ketika Kami mengambil janji dari Bani Israel (iaitu): janganlah kalian beribadah kepada selain Allah, dan berbuat baiklah kepada ibubapa, kaum kerabat, anak-anak yatim dan orang-orang miskin."

Jangan Bersedih, Allah Bersama Dengan Kita (Video)

Ingat Post hari tu? tajuk yang sama tapi dalam bentuk video, kalau nak baca klik sini.


Rabu, 23 November 2011

Tempat - Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Assalamualaikum, hari ini nak promote KL sikit. Bandaraya kita. Ada banyak tempat menarik sebenarnya. Jangan cakap kalau datang KL tak tau nak ke mana. Kita tengok berberapa tempat dulu ok.

1. Menara Petronas
Dengan ketinggian 451.9 meter, menara ini pernah dinobatkan sebagai bangunan tertinggi di dunia. Mempunyai 88 tingkat.

Selasa, 22 November 2011

Jangan Bersedih, Allah Bersama Dengan Kita.




Dalam sejarah Islam, ada satu peristiwa semasa Nabi SAW diperintah oleh ALLAH untuk berhijrah,ketika Nabi SAW dan sahabatnya Abu Bakr r.a, berhijrah ALLAH merakamkan peristiwa tersebut di dalam surah At-Taubah ayat ke-40 supaya kita mengambil ibrah daripadanya..

Isnin, 21 November 2011

Kesan Komputer Riba dan Kesannya Pada Kesuburan Lelaki.

Tadi baca blog hari ini dari noraiswani. Agak menakutkan tabiat blogger..hahaha.. Termasuk la saya..


Monday Blues


Assalamualaikum,

Hari ini tak ada apa yang nak diceritakan sangat. Cuma teringat kata kawan-kawan sewaktu bergiat aktif dalam perniagaan dulu. "Monday Blues".. Huaaaa.. Dengar pun dah mengantuk.

Jumaat, 18 November 2011

Amalan dan Fadhilat Jumaat

Assalamualaikum. Selamat Hari Jumaat. Sempena penghulu segala hari ini, biar saya huraikan serba sedikit tentang amalan dan fadhilat di Hari Mulia ini.

Tukar Link Jom

To All Visitor.. Jangan segan-segan letak link blog korang kat sini.. Letak je kat 'COMMENT'.. Kalau sudi, letak link blog saya di blog anda.. Kita sama kita bantu membantu insyaallah..





Khamis, 17 November 2011

Tudung : Mengapa Mesti Marah?

Assalamualaikum,

Rasanya pendapat saya agak lama saya tidak suarakan. Hari ini ada topik yang seringkali menjadi isu dikalangan muslimin dan muslimat. Topik berkenaan tudung. Nampak macam topik lapukkan? Ni bukan isu pakai tudung singkat, bukan isu pakai tudung kain belah, bukan isu tak pakai tudung, dan bukan isu-isu yang dah ramai sangat bincang.

Tol Tak Naik Sampai 2015

  • pix_gal0

  • PLUS, ELITE, Linkedua, KLBK, kekal kadar hingga 2015
  • Tol jambatan Pulau Pinang tidak berubah sehingga 2038

Isnin, 14 November 2011

Teknik Agamawan Bantah Seksualiti Merdeka

gay




Di zaman serba moden ini, para agamawan turut dibawa arus pemikiran moden, sebahagian agamawan menjadi semakin progesif dalam befikir, sebahagian yang lain masih berada dalam dunia kitab silam. Sebahagian lagi berada dipertengahan. Tidak dinafikan ini menyuntik perbezaaan pandangan, ia adalah sesuatu yang sihat namun jika tidak terkawal yang progresif akan terus menjadi liberal melampau, manakala yang silam akan terus menjadi rigid tidak membangun. Kita inginkan wasatiy dalam bentuk yang terbaik. Ia perlu diusahakan.


Islam Itu Mudah

Benarkah Islam itu mudah?


Pertanyaan ini sering bersarang di dalam sanubari kita. Apatah lagi kepada saudara-saudara seagama yang baru mengenali Islam. Bagi menjelaskan pekara ini secara langsung, marilah kita rujuk kepada pegangan Allah S.W.T. yang mengatakan bahawa Dia tidak mahu lagi manusia kesusahan atau sesuatu yang membebankan. Allah S.W.T. menjelaskan dalam Surah Al-Baqarah ayat 185 yang bermaksud : "Allah mengkehendakan kamu beroleh kemudahan dan Ia tidak mengkehendaki kamu menanggung kesukaran."

Jumaat, 11 November 2011

Angry Bird Hina Islam? Betul Ke?

Sejak diperkenalkan pada tahun 2009 oleh Rovio Mobile untuk aplikasi Apple, game Angry Birds semakin diminati ramai dan telah didownload sebanyak 200 Juta oleh peminat seluruh dunia. Game Angry Birds dimainkan dengan melancarkan burung dengan lastik dan memusnahkan semua babi hijau yang jahat yang bersembunyi di sebalik kayu, batu, ais dan sebagainya.


Korang mesti pernah main game Angry Bird yang popular ni kan, ada yang install dalam laptop, PC dan sebagainya. Tapi pagi ni bila Budak Botak buka FB ada ramai orang pos pasal game nie hina Islam, betul ka benda nie? Cuba sapa2 yang main tu siasat tengok dan bagitau pandangan korang...



Khamis, 10 November 2011

Malaysia Menang 2-1


JAKARTA: Skuad negara memperlihatkan aksi lebih bertenaga selaku penyandang pingat emas bola sepak Sukan Sea apabila menewaskan Thailand 2-1 pada perlawanan Kumpulan A di Stadium Gelora Bung Karno, petang ini.
Gol-gol Malaysia dijaringkan oleh kapten pasukan, Baddrol Bakhtiar pada minit ke-24 dan Izzad Farris Ramlan, minit ke-85.

Pada perlawanan pertama Isnin lalu, skuad negara hanya seri tanpa jaringan dengan Singapura.






Selasa, 8 November 2011

Seksualiti Merdeka, Jangan Hukum Tanpa Berfikir

Assalamualaikum,

Dah lama tak bincang topik-topik hangat ni. Kali ini kita akan membincangkan isu yang boleh dikatakan menduduki ranking terhangat sekarang ni. Seksualiti Merdeka!!!

Seksualiti Merdeka merupakan program yang dianjurkan dan disertai ahli-ahli Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender(LGBT) yang memperjuangkan hak-hak asasi manusia untuk golongan tersebut. Sememangnya Human Rights yang diperjuangkan oleh umat dunia telah digunakan oleh bermacam-macam jenis pertubuhan termasuk LGBT.

Isnin, 7 November 2011

Keluhan Seorang Wanita dan Jawapan Dari Seorang Lelaki


Kaum feminin cakap “susah jadi wanita”, mereka telah digoda dan diperdaya oleh syaitan dan hawa nafsunya sendiri, seperti yang kita lihat dialog dibawah, bagaikan mempersoalkan ketentuan Allah terhadap mereka. Dengan kata lain yang agak kasar, Allah berat sebelah pada kaum wanita.
Keluhan remaja perempuan A:
“Aduh, situ tutup, sini tutup. Susah la gini. Apasal laki-laki mudah saja. Tak pakai baju pun takpe. Perempuan auratnya lagi banyak.”

Ahad, 6 November 2011

Salam Aidil Adha


Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam khususnya pembaca blog ini. Semoga keimanan kita akan bertambah di hari yang mulia ini. Insaf dengan kelemahan kita dan mengakui hanya Allah yang berkuasa. Subhanallah Alhamdulillah Lailahailallah Allahuakbar..




Sabtu, 5 November 2011

Sejarah Ringkas Perbankan Islam Di Malaysia

Apabila membicarakan tentang sistem perbankan Islam, secara tidak langsung ia akan melibatkan prinsip transaksi yang berlandaskan Islam. Sejarah telah membuktikan bahawa transaksi Islam telah dipraktikkan di Tanah Melayu seawal abad ke-16 lagi. Prinsip ini dapat dilihat di dalam undang-undang Melaka.[i] Apa yang jelas, kebanyakan negeri-negeri ketika zaman sebelum kemerdekaan turut dipengaruhi oleh undang-undang Melaka termasuklah yang melibatkan aspek transaksi Islam sama ada secara langsung atau tidak langsung.[ii] Pelaksanaan undang-undang Islam di negeri-negeri tersebut berterusan sehinggalah campur tangan Inggeris.[iii]

Jumaat, 4 November 2011

BOLEHKAH BUKAN MUSLIM SELAMAT DARI NERAKA?

BOLEHKAH BUKAN MUSLIM SELAMAT DARI NERAKA?Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Soalan ini mungkin mengejutkan. Sebab, secara umumnya ramai muslim menganggap setiap yang bukan muslim pasti akan diazab dalam neraka. Tanpa mengambil kira keadaan mereka.

Apabila saya merenung sikap baik ramai individu bukan muslim di Oxford ini dan di tempat lain juga, ia mengingatkan saya kepada Prof DiRaja Engku Aziz. Semasa saya masih Mufti Perlis, beliau pernah datang ke pejabat saya secara bersendirian. Beliau ingin berbicara dengan saya secara tertutup. Ada beberapa soalan yang beliau kemukakan, antaranya: apakah orang bukan muslim yang berakhlak baik itu tetap memasuki neraka? Saya telah jawab serba sederhana untuk beliau ketika itu.

Hati Juga Ada Makanannya




6 Perkara yang merosakkan hati manusia...

Hasan Basri telah berkata,

Kerosakkan hati manusia disebabkan 6 perkara :

Khamis, 3 November 2011

PKZM Akan Diberi Nafas Baru

Assalamualaikum,

Rasanya dah lebih sebulan saya tak post di blog "Picisan Kehidupan Zaman Moden" ini. Kesibukan menjalankan tanggungjawab dan misi penting untuk memandangkan khidmat saya lebih diperlukan di Legasi Ulung Sdn Bhd yang mendadak kemajuannya sejak akhir-akhir ini.
Terima kasih kepada mereka yang membaca blog ini. Blog ini akan diberi nafas baru dengan lebih terbuka. Nama baru telah dipilih, "Coretan Umat Zaman Moden". Diharap pembaca akan terus terhibur. Jangan segan-segan untuk memberikan komen-komen yang sememangnya bernas dari anda. Kita boleh berdebat, berkongsi dan mengkritik apa sahaja selagi ia tidak bercanggah dengan syarak. Insyaallah.



Definisi Hari Raya Aidil Adha


Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lihat Apa Info Baru